Recepty
23.1.2024 - Boršč
- 30 dkg mletého hovězího masa
- 30 dkg mletého vepřového masa
- 30 dkg mletého uzeného masa
- 20 dkg hlávkového zelí
- 1 velká mrkev
- 1 kořen petržele
- 10 dkg kořene celeru
- 20 dkg červené řepy
- 1 velká cibule
- 2 rajčata
- 1 lžíce octa
- sůl, pepř
- celé nové koření
- 3 bobkové listy
- 1,5 l masového vývaru
- lžíce sádla
- 2 větší brambory
- smetana
Na sádle osmažíme nakrájenou řepu, mrkev, petržel a celer na kostičky. Přidáme ocet a ještě chvilku restujeme. Osolíme a zalijeme trochou vývaru. Po chvilce přidáme
bobkový list, pepř, nové koření, rajčata na kousky. Asi po 10 minutách přidáme nakrájené zelí na nudličky, zbytek vývaru, brambory na kostičky, semleté maso a uvaříme
do měkka. Nakonec přidáme smetanu.
Špenátová pomazánka s vejci
- Špenát
- Cibule
- Vejce
- Máslo
- Sůl
- Česnek
Špenát necháme na cedníku rozmrazit a okapat. Vejce uvaříme natvrdo. Cibulku nakrájíme nadrobno. Uvařené vejce, okapaný špenát a nakrájenou cibulku našleháme s máslem, solí a česnekem. Mažeme na pečivo. Můžeme ozdobit plátkem rajčete.
Tuňáková pomazánka s vejci
- Tuňák
- Vejce
- Lučina
- Tvaroh
- Hořčice
- Cibule
- Citronová šťáva
- Sůl
Tuňáka rozmačkáme vidličkou, vejce nastrouháme nahrubo a cibulku nakrájíme nadrobno. Přidáme Lučinu, hořčici, tvaroh, sůl a citronovou šťávu. Vše důkladně našleháme. Podáváme s čerstvým nebo opečeným pečivem. Můžeme ozdobit bylinkami.
Celerová pomazánka
- Celer
- Máslo
- Pomazánkové máslo
- Sůl
Očištěný a omytý celer nastrouháme na jemném struhadle a orestujeme na másle. Necháme vychladit. Směs smícháme s pomazánkovým máslem, pečlivě propojíme a dochutíme solí. Podáváme s čerstvým pečivem. Můžeme ozdobit bylinkami.
Liptovská pomazánka
- Tvaroh
- Pomazánkové máslo
- Cibule
- Červená paprika sladká
- Sůl
Tvaroh a pomazánkové máslo rozmícháme. Ochutíme mletou paprikou, najemno nasekanou cibulí a trochou soli. Vše důkladně promícháme. Podáváme s čerstvým pečivem. Můžeme ozdobit bylinkami.
Pomazánka z červené čočky
- Červená čočka
- Olej
- Pomazánkové máslo
- Cibule
- Kurkuma
- Sůl
Červenou čočku propereme a uvaříme doměkka. Na oleji orestujeme cibulku nakrájenou nadrobno a přidáme kurkumou a uvařenou čočku, společně chvíli restujeme. Necháme vychladit. Směs smícháme s pomazánkovým máslem, dochutíme solí a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Podáváme s čerstvým pečivem. Můžeme ozdobit bylinkami.
Bulgur se zakysanou smetanou a ovocem
- Bulgur
- Zakysaná smetana
- Jablka
- Banány
- Moučkový cukr
- Skořice
Bulgur uvaříme a necháme vychladnout. Po zchladnutí vmícháme zakysanou smetanu, trošku skořice, nastrouhaná jablíčka a rozmačkané banány. Dle chuti osladíme. Před podáváním necháme vychladit v ledničce.
Kuskus ala „štrůdl“
- Kuskus
- Zakysaná smetana
- Jablka
- Moučkový cukr
- Skořice
Kuskus uvaříme a necháme vychladnout. Po zchladnutí vmícháme zakysanou smetanu, trošku skořice a nastrouhaná jablíčka. Dle chuti osladíme. Před podáváním necháme vychladit v ledničce.
2.1.2022 - Recept na lososovou pomazánku
200 g Lučny nebo Riccoty
100 g (uzeného) lososa, my použili lososa v olivovém oleji
1 lžíce olivového oleje
citronová šťáva
špetka soli
případně řeřichu či jinou zeleninu na ozdobu
V misce rozmačkáme lučinu a smícháme s lososem pokrájeným na kostičky a ostatní ingredience. Vše utřeme do pěny.
Receptem jsme se inspirovali v knížce Fit rodinka - Maria Froydová, Jiří Lyer, na straně 68
Svatomartinský oběd 11.11.2021 - Recept na polévku: kuřecí kaldoun
Tradiční svatomartinský oběd nechyběl ani v naší školce a ZŠ Komenského. Děti si pochutnaly na kuřecím kaldounu, pečeném kachním stehně s červeným zelím a houskovým knedlíkem.
Ingredience: 3 mrkve, 2 petržele, kousek celeru, 2 brambory, 1 pórek, 3 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 litry vývaru z kuřecího skeletu a odřezků, obrané maso s vývaru, 0,5 lžičky mletého muškátového oříšku, sůl a pepř podle chuti.
1. kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kousky nebo nastrouháme nahrubo. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky.
2. V hrnci rozehřejeme máslo, rozmícháme v něm mouku a za stálého míchání připravíme jíšku. Přilijeme trochu studeného vývaru, jíšku v něm pořádně rozmícháme a pak dolijeme zbylý vývar.
3. Do něj nasymepeme nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory. Přivedeme k varu, zmírníme plamen a vaříme asi 20 minut. Mezi tím pokrájíme pórek a obrané maso. Oboje přidáme do polévky, dochutíme muškátovým oříšekem, solí a pepřem a vaříme ještě 10 minut.
4. Polévku podáváme s opečenými houstičkami.
Recept byl převzat z: https://www.idnes.cz/recepty/svatomartinske-menu-kure-jako-husa-kaldoun-polevka-pastika-jatrova.A181106_102620_recepty_job#space-a