Zobrazit navigaci

Recepty

 23.1.2024 - Boršč

  • 30 dkg mletého hovězího masa
  • 30 dkg mletého vepřového masa
  • 30 dkg mletého uzeného masa
  • 20 dkg hlávkového zelí
  • 1 velká mrkev
  • 1 kořen petržele
  • 10 dkg kořene celeru
  • 20 dkg červené řepy
  • 1 velká cibule
  • 2 rajčata
  • 1 lžíce octa
  • sůl, pepř
  • celé nové koření
  • 3 bobkové listy
  • 1,5 l masového vývaru
  • lžíce sádla
  • 2 větší brambory
  • smetana

Na sádle osmažíme nakrájenou řepu, mrkev, petržel a celer na kostičky. Přidáme ocet a ještě chvilku restujeme. Osolíme a zalijeme trochou vývaru. Po chvilce přidáme

bobkový list, pepř, nové koření, rajčata na kousky. Asi po 10 minutách přidáme nakrájené zelí na nudličky, zbytek vývaru, brambory na kostičky, semleté maso a uvaříme

do měkka. Nakonec přidáme smetanu.

Špenátová pomazánka s vejci

  • Špenát
  • Cibule
  • Vejce
  • Máslo
  • Sůl
  • Česnek

Špenát necháme na cedníku rozmrazit a okapat. Vejce uvaříme natvrdo. Cibulku nakrájíme nadrobno.  Uvařené vejce, okapaný špenát a nakrájenou cibulku našleháme s máslem, solí a česnekem. Mažeme na pečivo. Můžeme ozdobit plátkem rajčete.


Tuňáková pomazánka s vejci

  • Tuňák
  • Vejce
  • Lučina
  • Tvaroh
  • Hořčice
  • Cibule
  • Citronová šťáva
  • Sůl

Tuňáka rozmačkáme vidličkou, vejce nastrouháme nahrubo a cibulku nakrájíme nadrobno. Přidáme Lučinu, hořčici, tvaroh, sůl a citronovou šťávu. Vše důkladně našleháme. Podáváme s čerstvým nebo opečeným pečivem. Můžeme ozdobit bylinkami.

 

Celerová pomazánka

  • Celer
  • Máslo
  • Pomazánkové máslo
  • Sůl

Očištěný a omytý celer  nastrouháme na jemném struhadle a orestujeme na másle. Necháme vychladit. Směs smícháme s pomazánkovým máslem, pečlivě propojíme a dochutíme solí. Podáváme s čerstvým pečivem. Můžeme ozdobit bylinkami.


Liptovská pomazánka

  • Tvaroh
  • Pomazánkové máslo
  • Cibule
  • Červená paprika sladká
  • Sůl

Tvaroh a  pomazánkové máslo rozmícháme. Ochutíme mletou paprikou, najemno nasekanou cibulí a trochou soli. Vše důkladně promícháme. Podáváme s čerstvým pečivem. Můžeme ozdobit bylinkami.


Pomazánka z červené čočky

  •  Červená čočka
  • Olej
  • Pomazánkové máslo
  • Cibule
  • Kurkuma
  • Sůl

Červenou čočku  propereme a uvaříme doměkka.  Na oleji orestujeme cibulku nakrájenou nadrobno a přidáme kurkumou a uvařenou čočku, společně chvíli restujeme. Necháme vychladit. Směs smícháme s pomazánkovým máslem, dochutíme solí a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Podáváme s čerstvým pečivem. Můžeme ozdobit bylinkami.


Bulgur se zakysanou smetanou a ovocem

  •  Bulgur
  • Zakysaná smetana
  • Jablka
  • Banány
  • Moučkový cukr
  • Skořice

Bulgur uvaříme a necháme vychladnout. Po zchladnutí vmícháme zakysanou smetanu, trošku skořice, nastrouhaná jablíčka a rozmačkané banány. Dle chuti osladíme. Před podáváním necháme vychladit v ledničce.

 Kuskus ala „štrůdl“

  • Kuskus
  • Zakysaná smetana
  • Jablka
  • Moučkový cukr
  • Skořice

Kuskus uvaříme a necháme vychladnout. Po zchladnutí vmícháme zakysanou smetanu, trošku skořice a nastrouhaná jablíčka. Dle chuti osladíme. Před podáváním necháme vychladit v ledničce.


2.1.2022 - Recept na lososovou pomazánku

 

200 g Lučny nebo Riccoty

100 g (uzeného) lososa, my použili lososa v olivovém oleji

1 lžíce olivového oleje

citronová šťáva

špetka soli

případně řeřichu či jinou zeleninu na ozdobu

 

V misce rozmačkáme lučinu a smícháme s lososem pokrájeným na kostičky a ostatní ingredience. Vše utřeme do pěny.

Receptem jsme se inspirovali v knížce Fit rodinka - Maria Froydová, Jiří Lyer, na straně 68


Svatomartinský oběd 11.11.2021 - Recept na polévku: kuřecí kaldoun

Tradiční svatomartinský oběd nechyběl ani v naší školce a ZŠ Komenského. Děti si pochutnaly na kuřecím kaldounu, pečeném kachním stehně s červeným zelím a houskovým knedlíkem.

 

Ingredience: 3 mrkve, 2 petržele, kousek celeru, 2 brambory, 1 pórek, 3 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 litry vývaru z kuřecího skeletu a odřezků, obrané maso s vývaru, 0,5 lžičky mletého muškátového oříšku, sůl a pepř podle chuti.

1. kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kousky nebo nastrouháme nahrubo. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky.

2. V hrnci rozehřejeme máslo, rozmícháme v něm mouku a za stálého míchání připravíme jíšku. Přilijeme trochu studeného vývaru, jíšku v něm pořádně rozmícháme a pak dolijeme zbylý vývar.

3. Do něj nasymepeme nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory. Přivedeme k varu, zmírníme plamen a vaříme asi 20 minut. Mezi tím pokrájíme pórek a obrané maso. Oboje přidáme do polévky, dochutíme muškátovým oříšekem, solí a pepřem a vaříme ještě 10 minut.

4. Polévku podáváme s opečenými houstičkami.

Recept byl převzat z: https://www.idnes.cz/recepty/svatomartinske-menu-kure-jako-husa-kaldoun-polevka-pastika-jatrova.A181106_102620_recepty_job#space-a